INSPIRACIJE UVEK IMAMO NA PRETEK

Intervju: TANJA POPOVIĆ, Menadžer kontrole kvaliteta i bezbednosti hrane, Apatinska pivara

Apatinska pivara je osnovana 1756, kao "Carska pivara", a kvalitet se i danas kontroliše sa istom pažnjom i posvećenošću, u Pivari koja ima godišnji operativni kapacitet od četiri miliona hektolitara piva. „Samo bezbedni proizvodi mogu biti plasirani na tržište i naći put do potrošača a ’Apatinska pivara’ to potvrđuje, sada već možemo reći, vekovima. Svi zaposleni imaju ulogu u očuvanju kvaliteta i bezbednosti proizvoda koje plasiramo na tržište. Sistem kontrole kvaliteta se nadograđuje svake godine u skladu sa zahtevima tržišta, informacijama koje dobijamo od naših kupaca i potrošača i razvojem novih tehnologija. ’Apatinska pivara’ posluje u skladu sa HACCP sistemom i među prvima je u Srbiji prepoznala značaj tog sistema u očuvanju kvaliteta i bezbednosti svih procesa u pivari, obezbeđivanju dodatne edukacije zaposlenih, intenzivnoj saradnji sa dobavljačima, kupcima i potrošačima, a sve u cilju plasiranja kvalitetnih i bezbednih proizvoda na tržištu Srbije i ostala tržišta“, kaže Tanja Popović, Menadžer kontrole kvaliteta i bezbednosti hrane u „Apatinskoj pivari“.

Kako izgleda proces sledljivosti u pivari; od sastojaka do finalnog proizvoda u flaši ili limenci?

 — Sledljivost za nas počinje već kod sirovina, ambalaže, pomoćnih materijala i usluga, jer sve što koristimo kupujemo samo od odobrenih dobavljača, koji su uspešno prošli proces selekcije koji podrazumeva da je roba ili usluga koju dobijamo potpuno u skladu sa svim našim specifikacijama i standardima kvaliteta. Izuzetno smo ponosni na taj sistem rada sa dobavljačima, jer oni unapred znaju koji su naši zahtevi i standardi, spremno ispunjavaju svoje obaveze, tako da u svakom momentu imamo i taj dodatni korak vezano za sledljivost.

Sledljivost je tema o kojoj svakodnevno vodimo računa – od operatera logistike koji kontroliše prijem sirovina, ambalaže, etiketa, preko kuvara u varionici, do operatera na fermentorima i filtraciji koji kontrolišu i prate procese u tom segmentu. Tokom pakovanja piva, naši zaposleni kontrolišu i unose u baze podataka jasno definisane parametre, dok se kolege u logistici bave skladištenjem i otpremom na način koji obezbeđuje da se jasno prati put proizvoda. Naravno, kroz sve navedene faze imamo dodatne kontrole samog proizvoda koje sprovode naši operateri kontrole kvaliteta u glavnoj laboratoriji, kao i u tri pomoćne laboratorije u fabrici za pripremu vode i pogonima proizvodnje i pakovanja.

Da bismo bili sigurni da nam je sistem sledljivosti operativan, sprovodimo redovne simulacije i provere, a podležemo i redovnim godišnjim kontrolama Poljoprivredne, Sanitarne i Veterinarske inspekcije. Ponosni smo na činjenicu da upravo od njih dobijamo izuzetno pozitivne komentare na postojeći sistem kontrole kvaliteta i bezbednosti hrane koji imamo u Pivari.

Koliko je zahtevno (i inspirativno) praviti toliko različitih piva, ne samo u smislu brendova već i bezalkoholnih, sa ukusima...?

— Naša industrija je izuzetno dinamična, pa inspiracije nikad ne nedostaje – zahtevi tržišta se menjaju, a naš marketing je uvek spreman za inovacije. Sa druge strane, promena uvek prija, jer kada počnete da radite na novom proizvodu i da uspostavljate kontrole uvek naučite nešto novo.

Razvoj novih proizvoda omogućava upoznavanje novih ljudi, saradnju sa dobavljačima sirovina koje nisu ranije bile prisutne u pivarstvu, mogućnost da istražujete i rešavate nedoumice deleći iskustva sa kolegama iz drugih pivara, saradnju sa institutima i drugim ustanovama koje se bave istraživanjima. „Jelen pivo“ je brend po kome nas potrošači prepoznaju, ali smo uvek spremni da uradimo nešto novo i drugačije, kako bismo ispunili želje naših potrošača i ponudili im što više različitih vrsta piva. ●

Tekst: NEVENA AZINOVIĆ

PODRŠKA NACIONALNOM SPORTSKOM SAVEZU SLEPIH I SLABOVIDIH

PODRŠKA NACIONALNOM SPORTSKOM SAVEZU SLEPIH I SLABOVIDIH

 

Apatinska pivara podržala održavanje XVII Evropskog prvenstva u devetočunjskom kuglanju

 

 

Beograd, 29. maj 2017. – Apatinska pivara podržala je održavanje XVII Evropskog prvenstva u devetočunjskom kuglanju u organizaciji Nacionalnog sportskog saveza slepih i slabovidih. Na takmičenju koje se održava od 29. maja do 4. juna u Banji Junaković kod Apatina, nadmetaće oko 150 učesnika iz 11 evropskih zemalja.

 

Nacionalni sportski savez slepih i slabovidih osnovan je na incijativu nekoliko klubova i društava sporta i šaha slepih i slabovidih i Saveza Slepih Srbije. Reprezentacije ovog saveza učestvuju na internacionalnim prvenstvima u šahu, atletici, plivanju, kuglanju i drugim sportovima i osvajači su brojnih medalja.

 

Podrška Nacionalnom sportskom savezu slepih i slabovidih je samo jedna u nizu aktivnosti koje Apatinska pivara i brend Jelen sprovodi u cilju osnaživanja sportista sa invaliditetom.

 

Tokom meseca juna, u okviru saradnje sa Paraolimpijskim komitetom Srbije, a kroz projekat „Šampioni svaki dan“, javnosti će biti predstavljena platforma koja ima za cilj da motiviše i ohrabruje osobe sa invaliditetom kako bi se u što većem broju uključili u sport.

 

U tom cilju biće organizovani inspiracijskih događaji u gradovima širom Srbije kako bi se dodatno aktivirali i predstavnici lokalnih zajednica.

TRENINZI BEZBEDNE VOŽNJE ZA MATURANTE

TRENINZI BEZBEDNE VOŽNJE ZA MATURANTE

 

Zahvaljući MUP-u i Apatinskoj pivari, somborski i apatinski maturanti na obuci u NAVAK-u

 

Beograd, 10. maj 2017 – U okviru obeležavanja Četvrte svetske nedelje bezbednosti saobraćaja na putevima, koja traje do 14. maja, Apatinska pivara je, uz podršku opštine Apatin i grada Sombora, organizovala treninge bezbedne vožnje za sto apatinskih i somborskih maturanata koji imaju za cilj da što više punoletnih srednjoškolaca, koji poseduju vozačku dozvolu, prođe kroz treninge bezbedne vožnje, nauči da prepozna i reaguje na opasnosti tokom vožnje i stekne realno vozačko iskustvo. Realizacijom ovih treninga u centru NAVAK, Pivara je podržala sprovođenje Akcije „Matura“, koju Ministarstvo unutrašnjih poslova sprovodi uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a čiji je cilj veća bezbednost učenika završnih razreda srednjih škola.

 

Stručnjaci iz oblasti bezbednosti u saobraćaju smatraju da je najveći uzrok saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju mladi vozači preveliko samopouzdanje sa jedne strane i manjak iskustva sa druge strane. Koncept jednodnevnog treninga podrazumeva da polaznici prođu kroz niz teoretskih, ali pre svega praktičnih, vrlo realističnih situacija za upravljačem automobila. Takođe, ovaj trening je bio jedinstvena prilika da se mladim vozačima skrene pažnja da bezbednom vožnjom ne poštuju samo zakonske norme, već čuvaju sopstveni i životi drugih učesnika u saobraćaju.

 

Učenici su se složili da im je ovo iskustvo dragoceno. Rizične situacije u vožnji koje su tokom treninga iskusili u bezbednim uslovima, bile bi mnogo dramatičnije da su se desile u realnoj vožnji, naveli su maturanti, kao i da su sada daleko pripremljeniji za upravo ovu vrstu okolnosti u saobraćaju.

 

Statistika potvrđuje da se obukama ove vrste utiče na mlade vozače da se odgovornije ponašaju u saobraćaju, ređe čine saobraćajne prekršaje, a prema podacima MUP-a mladi vozači koji su prethodnih godina prošli ovu obuku nisu izazvali ni jednu tešku saobraćajnu nezgodu. U planu je da mladi vozači, punoletni srednjoškolci, iz drugih opština i gradova prođu kroz ovu obuku.

 

Uporedo sa ovom akcijom, Apatinska pivara zajedno sa Upravom saobraćajne policije, već desetu godinu zaredom realizuje kampanju Kad pijem, ne vozim“ koja uspešno utiče na svest vozača i ukazuje na značaj odgovorne konzumacije i rizike vožnje pod dejstvom alkohola. 

Pogledajte sve vesti