Odgovorna konzumacija

KONZUMIRAJMO ODGOVORNO!

Bezbednost i zadovoljstvo potrošača su jedini i pravi način na koji kompanija Molson Coors nastoji da gradi i neguje poverenje u svoje brendove. Stvaranjem dugoročnih odnosa kroz uticajne programe i kampanje, verujemo da ćemo zajedničkim snagama do 2025. godine dostići zacrtani cilj a to je sprečavanje prekomerne konzumacije alkohola i nebezbedne vožnje pod dejstvom alkohola svuda u svetu gde prodajemo pivo.

Molson Coors pivarska grupacija, čija je Apatinska pivara članica od 2012. godine, se na globalnom nivou obavezala da će do 2025, zajedno sa najvećim svetskim proizvođačima alkoholnih pića, i u saradnji sa državama širom sveta, smanjiti neodgovornu i neprimerenu konzumaciju alkohola za 10 odsto i motivisati svoje potrošače na svim tržištima da se ponašaju odgovorno.

MISLIMO NA BEZBEDNOST - STVARAMO PARTNERSTVA

Udruživanjem sa institucijama i potrošačima ostvarili smo brojna kvalitetna partnerstva kako bismo uspešno radili na smanjenju neodgovorne konzumacije alkoholnih pića.

Kompanija Molson Coors od 2012. blisko sarađuje sa 13 drugih vodećih kompanija koje proizvode pivo, vino i žestoka pića, kao i sa državnim organima širom sveta na smanjenju neodgovorne konzumacije alkoholnih pića, ali i na poštovanju smernica Globalnih obaveza kroz međunarodnu alijansu za odgovornu konzumaciju alkohola (International Alliance for Responsible Drinking, IARD).

Cilj nam je da do 2025. kroz partnerstva sa globalnim proizvođačima alkoholnih pića smanjimo neodgovornu i neprimerenu konzumaciju alkohola za 10% i podstaknemo sve naše potrošače da odgovorno konzumiraju alkohol u društvu.

U SAD-u smo partneri sa organizacijama poput ustanove Forum za odgovornu maloprodaju (Responsible Retailing Forum) i programom Poštuj punoletstvo (Respect 21®) koje su prepoznate kao reprezentativne u borbi protiv prekomerne konzumacije alkohola. Komuniciramo i sarađujemo i sa našim kupcima kako bismo maloletnim licima sprečili pristup alkoholnim pićima svuda a posebno u okviru obrazovnih institucija.

Negujemo partnerstva i sa Udruženjem Tehnike za efikasno upravljanje alkoholom (Techniques for Effective Alcohol Management, TEAM) i programom Trening za interventne procedure, (Training for Intervention Procedures, TIPS®). Posebnu pažnju poklanjamo treninzima koje organizujemo za prodavce u maloprodaji, kako bismo promovisali odgovornu konzumaciju alkoholnih pića, našeg piva pre svega, a time i sprečili ili bar smanjili vožnju pod dejstvom alkohola.

KAD PIJEM NE VOZIM

Apatinska pivara u partnerstvu sa Upravom saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije više od decenije promoviše važnost odgovorne konzumacije i skreće pažnju javnosti na rizike vožnje pod dejstvom alkohola kroz dobro poznatu kampanju „Kad pijem ne vozim“. U praksi to znači da Apatinska pivara svake godine donira Upravi saobraćajne policije alkometre najsavremenije generacije kako bi pomogla još efikasnijoj kontroli saobraćaja. Do sada je donirano pre sto alkometara.

Od samog početka kampanja je obišla veliki broj gradova širom Srbije, posećeno je mnogo festivala i održan je veliki broj predavanja, a sve u cilju jačanja svesti svih učesnika u saobraćaju o važnosti odgovornog konzumiranja alkohola. Kroz različite aktivnosti potrošači su na ličnom primeru, uz pomoć specijalnih naočara koje simuliraju vožnju pod dejstvom alkohola, mogli da se uvere kako alkohol utiče na moć rasuđivanja, ali i na motoričke sposobnosti. Savet, posebno mladima je uvek bio – ukoliko si popio, pozovi taksi, prijatelja, sačekaj autobus ili prošetaj. Takvom vrstom prevencije sačuvano je mnogo života, a uz saradnju sa policijom kampanja se i dalje aktivno nastavlja.

Saradnja sa NAVAK centrom kroz akciju „Škola sigurne vožnje za mlade vozače“ i uz podršku opštine Apatin i grada Sombora, ogleda se u tome da već nekoliko godina organizujemo treninge bezbedne vožnje za apatinske i somborske maturante. Cilj te akcije je bio da što više punoletnih srednjoškolaca koji već poseduju vozačku dozvolu prođe kroz praktičnu i teorijsku obuku vozačke akademije, nauči da prepozna i reaguje na opasnosti tokom vožnje i stekne realno vozačko iskustvo.

BUDIMO UMERENI , BRINIMO O ZDRAVLJU!

Izbor stila života nosi sa sobom kako dobrobiti tako i potencijalne rizike. Nekih ljudi se opredeljuju da ne konzumiraju alkohol dok neki pak umeju da preteruju zbog čega su zdravstvene ustanove u mnogim državama razvile nacionalne smernice za umerenu konzumaciju alkoholnih pića.

Smatramo da umerena konzumacija može biti deo dobro izbalansiranog životnog stila za naše punoletne potrošače.

Brojne zdravstvene ustanove i medicinske studije tvrde da umerena konzumacija alkoholnih pića može biti povezana sa izbalansiranim načinom života osobe.

Ne preporučujemo nikome da konzumira alkohol radi poboljšanja zdravlja.

Za odrasle osobe koje odluče da konzumiraju alkohol, važno je da konzumiraju umereno i odgovorno, da izbegavaju vožnju pod uticajem alkohola i ne piju tokom trudnoće. Oni koji imaju određena pitanja u vezi sa svojim vlastitim navikama konzumacije alkoholnih pića treba da se posavetuju sa zdravstvenim stručnjacima. Zajedno mogu da odrede šta je najbolje na osnovu individualnih faktora rizika, uključujući i istoriju bolesti u porodici, genetiku i životni stil. Za neke ljude najbolji rešenje može da bude da uopšte ne konzumiraju alkoholna pića.

Kao kompanija posvećeni smo promovisanju umerene i odgovorne konzumacije naših proizvoda i uvek ohrabrujemo odgovorne izbore u vezi sa alkoholnim pićima.