Privreda u saradnji sa NALED-om donirala 45 tona hrane za 10.000 domaćinstava
maj 13, 2020

Privreda u saradnji sa NALED-om donirala 45 tona hrane za 10.000 domaćinstava

Vodeće kompanije iz industrije hrane i pića u Srbiji među kojma je i Apatinska pivara, ujedinjene preko NALED-ove platforme za donacije, obezbedile su donaciju od 45 tona hrane za 10.000 domaćinstava u 20 gradova i opština,  kao vid podrške u borbi protiv COVID-19. 

Karavan sa prehrambenim paketima krenuo je putem Aleksinca, Arilja, Babušnice, Batočine, Bele Palanke, Bogatića, Bosilegrada, Beočina, Dimitrovgrada, Gadžinog Hana, Iriga, Knjaževca, Lebana, Malog Iđoša, Novog Pazara, Sokobanje, Svrljiga, Trstenika, Vladičinog Hana i Vlasotinca.

Lokalne samouprave su preko NALED-ove platforme za donacije iskazale najveću potrebu upravo za prehrambeno-higijenskim paketima za ugrožene kategorije stanovništva (42%) i medicinskom i zaštitnom opremom (34%). Iako je ukinuto vanredno stanje, donacije u hrani i drugoj robi široke potrošnje biće potrebne tokom cele godine kako bi se  ublažile negativne posledice predstojeće ekonomske krize na stanovništvo.

Od izbijanja epidemije koronavirusa, društveno odgovorne kompanije okupljene u članstvu NALED-a donirale su direktno ili u saradnji sa filantropskim organizacijama više od dva miliona evra, uglavnom za nabavku hitno potrebne medicinske opreme.  

Početkom aprila, NALED je pokrenuo onlajn platformu za donacije kako bi povezao i ujedinio svoje članove i partnere u borbi protiv COVID-19, i to na prvom mestu lokalne samouprave kojima je potrebna pomoć, sa kompanijama i međunarodnim organizacijama koje tu pomoć mogu da pruže.